Zakelijk-succes-artificial-intelligence

Waarom kennis van AI en data van vitaal belang is

woensdag 5 april 2023, 14:33

Artificial Intelligence speelt een steeds grotere rol in ons dagelijks leven. We ervaren deze technologie in chatbots, algoritmes van streaming-diensten, onze smartphones en steeds vaker ook in ons werk. Wat zijn de recente ontwikkelingen op het gebied van Artificial Intelligence en hoe kan jij AI gebruiken in je dagelijkse werkzaamheden?

In deze blog geeft docent Alex Dowdalls, meer informatie over de nieuwe training “AI voor Business Professionals”. Deze training biedt inzicht in de mogelijkheden van AI en hoe je slim gebruik kunt maken van AI-tools in je werk.

Alex Dowdalls, oprichter van Axveco en tevens trainer bij Computrain, heeft als doel om organisaties te helpen hun bedrijfsmodellen te moderniseren met behulp van data en technologie. Tijdens zijn trainingen, waaronder de “AI voor Business Professionals” training, deelt hij zijn kennis met deelnemers.

Wat houdt Artificial Intelligence precies in?
AI is een technologie die computersystemen intelligent maakt, waardoor ze vergelijkbaar kunnen denken en redeneren als mensen. AI wordt vaak aangeduid als kunstmatige intelligentie, of kortweg AI. Wat AI nog krachtiger maakt, is dat deze systemen vaak zelflerend zijn. Dit betekent dat ze leren van eerdere taken en de daarbij gemaakte fouten. Het resultaat is dat zelflerende AI-oplossingen bepaalde taken steeds efficiënter en effectiever kunnen uitvoeren.

Wanneer kan AI van pas komen?
Als je voor zakelijke vraagstukken staat waar je niet direct een antwoord op hebt, kan AI een oplossing bieden. Vaak bevindt het antwoord zich ergens in de beschikbare data en AI kan helpen om dit antwoord uit de data te halen. Een praktijkvoorbeeld hiervan is de Nederlandse Spoorwegen (NS). NS heeft AI ingezet om te voorspellen hoe de reizigersaantallen zich zouden ontwikkelen na de Covid-19-lockdowns. Dankzij AI kan de NS bijvoorbeeld bepalen hoeveel reizigers op welk tijdstip voor bepaalde routes kiezen onder verschillende omstandigheden.

Wat kunnen we in de nabije toekomst van Artificial Intelligence verwachten?
AI ontwikkelt zich in razend tempo. De smartphonechips bijvoorbeeld, die steeds geavanceerder worden en zelfs geschikt worden voor augmented reality. Dit opent de deur naar toekomstige mogelijkheden. Het gaat bijvoorbeeld niet lang meer duren voordat jij jouw telefoon alleen maar naast iemand hoeft te houden om deze te laten aangeven waar en wanneer je een afspraak met diegene hebt.

Waarom kiezen voor een AI Foundation training?
Als je voorbereid wilt zijn op de toekomst is het essentieel om op de hoogte te blijven van de nieuwste technologische ontwikkelingen op het gebied van AI. In de AI voor Business Professionals training leer je niet alleen hoe AI momenteel wordt toegepast, maar ook welke richting de ontwikkeling van AI opgaat. Daarnaast krijg je praktische kennis en vaardigheden om AI-projecten effectief te beheren, met de nadruk op praktische toepassingen in plaats van eindeloze PowerPoint-presentaties. De training omvat hands-on demonstraties en praktijkopdrachten om je voor te bereiden op jouw rol in AI-projecten en het optionele AI-examen.

Wat kun je verwachten in de AI Foundation training?
De training gaat dieper in op wat AI precies is en waarom deze technologie zo belangrijk is. Je leert hoe AI werkt, van de basisprincipes tot complexere toepassingen zoals beeld- en spraakherkenning. Daarnaast wordt ethiek rondom AI behandeld, omdat AI ook risico’s met zich meebrengt. Zoals het gebruik van AI door hackers en de verspreiding van nepnieuws. De training maakt je bewust van deze diverse aspecten en leert je hoe je met deze uitdagingen kunt omgaan.

In de komende decennia zullen mens en machine steeds nauwer gaan samenwerken. De training behandelt ook de rol die AI kan spelen in deze samenwerking en onderzoekt de impact van AI op verschillende taken en functies. Raken sommige mensen misschien hun baan kwijt doordat Artificial Intelligence hun werkzaamheden overneemt? Hierover kunnen we meteen helderheid verschaffen: AI vervangt mensen niet, het is een hulpmiddel. Pas je deze tool goed toe, dan kun je er veel voordeel uit halen. Het niveau van Artificial Intelligence is niet zo hoog als menselijke intelligentie. Maar aan de andere kant geldt wel: Mensen met kennis van Artificial Intelligence gaan mensen vervangen die niet met Artificial Intelligence werken.

Artificial Intelligence trainingen, klassikaal of online
De Artificial Intelligence trainingen zijn in verschillende vormen te volgen: als klassikale lessen, e-learning of blended learning. Bij de laatste variant combineer je het beste van twee werelden. De e-learning bereidt je voor op de klassikale les. Daarna kun je in de klas gericht vragen stellen en praktijk issues op tafel leggen. Het voordeel van de verschillende mogelijkheden is een optimale leerervaring die aansluit bij jouw behoeften en schema.

Kortom, kennis van data en AI is van vitaal belang
In deze snel evoluerende wereld van technologie en data gedreven besluitvorming staat stilstand op het gebied van Artificial Intelligence gelijk aan achteruitgang. Kijk maar eens naar het succes van datagedreven-bedrijven die AI gebruiken, zoals AirBnB, Netflix of Greenwheels. Men beseft soms niet helemaal hoe belangrijk kennis van data en AI is bij het boeken van zakelijk succes. In de Artificial Intelligence trainingen van Computrain maken we je daarvan bewust en leer je hoe jij maximaal voordeel uit Artificial Intelligence kunt halen.