Artificial Intelligence

Ontwikkelingen en kansen in Artificial Intelligence

donderdag 23 februari 2023, 14:33

Artificial Intelligence (AI) blijft zich in hoog tempo ontwikkelen. Zelfs organisaties in traditionele branches, zoals de agrarische sector, beginnen de voordelen van AI steeds meer te ontdekken. Maar waarom zijn veel Nederlandse organisaties toch nog terughoudend als het gaat om het integreren van AI? In dit artikel behandelen we deze vraag. We kijken daarbij ook naar de manier waarop Artificial Intelligence en Artificial Intelligence Robots verandert.

Op hoog tempo wordt de technologische vooruitgang op het gebied van AI en AI-Robots steeds breder toegepast en ondersteund. Opvallend is de verandering op hardwareniveau. Een opvallende ontwikkeling is de integratie van AI op hardwareniveau, waarbij AI steeds meer in laptops, datacenters en smartphones wordt geïntegreerd Dit vereist wel voldoende rekenkracht. “Daarom kan je bij meer en meer datacenters GPU-processing afnemen. Deze datacenters worden ingericht om Artificial Intelligence applicaties en grafische toepassingen te ondersteunen”, zegt Alex Dowdalls, founder en partner van AXVECO. Deze GPU-hardware wordt tegenwoordig ook gebruikt in laptops en desktops, terwijl deze vroeger alleen beschikbaar was in supercomputers en datacenters. “De vraag naar GPU-hardware neemt toe. De producent van deze technologie, NVIDIA, is vandaag de dag dan ook een van bedrijven die wereldwijd de meeste waarde vertegenwoordigt.”

Artificial Intelligence robots in de landbouw
AI is niet langer beperkt tot high-tech sectoren en is nu ook van invloed op traditionele sectoren zoals landbouw. Tractorbouwer John Deere rust bijvoorbeeld zijn agrarische voertuigen uit met Artificial Intelligence, waardoor ze in feite robots zijn geworden.  Zo kunnen deze voertuigen zelf rijden en zijn ze in grote mate geautomatiseerd. Deze autonome tractoren kunnen zelfstandig rijden en zijn sterk geautomatiseerd. De voordelen hiervan zijn duidelijk: de tractoren kunnen dankzij AI in combinatie met GPS zelf de meest optimale routes bepalen voor het bewerken van een veld, wat handig is bij oogsten en zaaien. Terwijl ze werken, kunnen ze ook allerlei aspecten van gewassen waarnemen en analyseren. Is er onkruid aanwezig? Is een specifiek plantje gezond? Zo niet, welke voedingsstoffen zijn er nodig? Zijn er schadelijke insecten aanwezig? Vervolgens beslist de AI-robot zelf wanneer, waar en hoeveel bemesting of bestrijdingsmiddelen nodig zijn.

 

Waarom aarzelen we nog steeds om AI te omarmen?
Ondanks deze opkomende mogelijkheden aarzelen veel Nederlandse organisaties nog steeds om AI en AI-robots te omarmen. Waarom is dat? “De directie speelt een belangrijke rol in de adoptie van Artificial Intelligence. Soms is het management niet overtuigd van de noodzaak om datagedreven te gaan werken en Artificial Intelligence daarbij te gebruiken. Bedrijven hebben bovendien vaak geen centraal data platform,” zegt Dowdalls. Gebrek aan adequaat gegevensbeheer en slechte governance vormen een andere belemmering voor het gebruik van AI in Nederland. “Veel bedrijven hebben hun datahuishouding niet op orde. Dat is een drempel om Artificial Intelligence te gaan gebruiken, want Artificial Intelligence oplossingen en robots hebben de juiste data nodig om goed te kunnen functioneren.”

AI is geen science fiction meer
“Artificial Intelligence is keiharde realiteit. Helaas zien veel Nederlandse organisaties deze technologie nog als science fiction. Daarom zijn ze huiverig om Artificial Intelligence in te zetten en denken dat het voorlopig wel genoeg is om alleen een Data Owner aan te stellen”, zegt Dowdalls. Maar in de wereld van AI en AI-robots is stilstand achteruitgang. Veel Nederlandse organisaties realiseren zich dit niet. In plaats van af te wachten, moeten ze nu actie ondernemen om een voorsprong te behouden ten opzichte van hun concurrenten. “Dat geldt al helemaal in de huidige wereldwijde markt. Ontwikkelt een concurrent in India, de VS of China een slimme Artificial Intelligence robot? Dan ligt de wereldwijde markt voor ze open. Die achterstand haal je als Artificial Intelligence laatkomer nooit meer in.”

“Met Artificial Intelligence kan je het verschil maken,” zegt Dowdalls. Dit vermogen om onderscheidend te zijn geldt voor elk vakgebied, van logistiek tot gezondheidszorg, landbouw en defensie. “Dat blijkt ook in de Oekraïne, waar Artificial Intelligence een belangrijke differentiator is. Hier gebruikt de NAVO Artificial Intelligence om inzichten te verkrijgen waarmee het Oekraïense leger doeltreffender en met minder bijeffecten kan acteren dan de Russen. En in de landbouw behaalt John Deere concurrentievoordeel met Artificial Intelligence. Dus wacht niet tot Artificial Intelligence gemeengoed is in jouw branche, maar ga er nu mee aan de slag.”

Meer weten over Artificial Intelligence? Bekijk onze trainingen.