Solliciteren - AI - Artificial Intelligence

Hoe helpt Artificial Intelligence jou bij het solliciteren?  

dinsdag 21 maart 2023, 09:27

Tegenwoordig kom je Artificial Intelligence (AI) overal tegen, van digitale assistenten zoals Siri tot chatbots en streamingdiensten zoals Spotify en Netflix, waar slimme algoritmes je advies geven voor niet te missen series en muziek. AI speelt ook een groeiende rol in het sollicitatieproces. Recruiters, job matching-platforms en HR-afdelingen gebruiken steeds vaker AI om geschikte kandidaten te identificeren.

Hoe kun je AI in jouw voordeel laten werken tijdens het solliciteren? In deze blog delen we vijf tips om AI te benutten tijdens het solliciteren:

1. Uitgebreide beschrijving van je vaardigheden in je cv
Bij het selecteren van geschikte kandidaten wordt AI vaak gebruikt om cv’s te analyseren op specifieke zoektermen. Zorg er daarom voor dat relevante trefwoorden en vaardigheden regelmatig voorkomen in jouw cv. Geef gedetailleerde beschrijvingen van hoe en waar je deze vaardigheden hebt toegepast en voor welke periode. AI neemt al deze informatie mee in de sollicitatie selectie.

2. Solliciteer gerust op rollen waar meer ervaring gevraagd wordt
Heb jij bij het solliciteren wel de vereiste skills in huis maar niet voldoende werkervaring? Artificial Intelligence legt voornamelijk de nadruk op de vaardigheden en zoektermen die in jouw cv voorkomen. Deze aspecten hebben voor Artificial Intelligence meer betekenis dan de hoeveelheid jaren werkervaring. Als je vaardigheden overeenkomen met de functie, zul je eerder in de lijst van cv’s terechtkomen die AI aan menselijke recruiters voorlegt.

3. Houd je cv eenvoudig en focus op de inhoud
Bij een cv is de inhoud belangrijker dan de vormgeving.Dat weet Artificial Intelligence ook. Vermijd in jouw cv opvallende kleuren, overdreven sjablonen, onnodige details en grafische elementen. Dit kan de aandacht van de inhoud afleiden. AI richt zich op specifieke zoekwoorden. Een standaard template en de juiste trefwoorden zijn daarom belangrijk. Tijdens het sollicitatieproces wordt je cv vaak eerst verwerkt door een applicant tracking system met AI. Hoe beter je cv gelezen kan worden door AI, des te groter je kans is om uitgenodigd te worden voor een gesprek.

4. Laat je cv beoordelen door AI
AI maakt een eerste selectie uit alle ingestuurde cv’s. Om te weten of jouw cv hoog genoeg wordt gewaardeerd om op te vallen in de stapel cv’s, kun jij je cv laten beoordelen door AI-tools zoals Jobscan. Dan weet je of AI vindt dat jouw cv goed aansluit op de functieomschrijving.

5. Check verschillende versies van je cv met AI
AI hecht andere waarden aan een cv dan menselijke recruiters. Mensen waarderen vaak visueel aantrekkelijke cv’s, terwijl AI zich richt op de inhoud. Het kan daarom lonend zijn om twee versies van je cv te maken: één voor de selectieronde door AI en één voor de menselijke recruiter die je cv later bekijkt. Bewaar de mooi vormgegeven cv voor de volgende ronde of het sollicitatiegesprek.

Meer informatie over Artificial Intelligence 
AI evolueert voortdurend, wat nieuwe kansen biedt voor IT-professionals. Wil jij meer weten over AI en wil je op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied? De training “AI Essentials: Van Theorie naar Praktijk” is wat voor jou. AI experts maken je wegwijs in de wereld van robotica, machine learning, Natural Language Processing, algoritmes en andere toepassingen van Artificial Intelligence.