De-wereld-van-RPA

Alles wat je moet weten over RPA

vrijdag 9 juni 2023, 13:39

Robotic Process Automation (RPA) wint snel aan populariteit, en dat is niet zonder reden. Deze technologie biedt een oplossing voor het groeiende tekort aan personeel. Vraag je je af hoe je RPA kunt toepassen en wat de nieuwste ontwikkelingen zijn op het gebied van RPA-software, process mining en UiPath? In dit artikel geven we je een uitgebreid overzicht van alles wat je moet weten over RPA.

Op UiPath Together Amsterdam gaf UiPath, een toonaangevende ontwikkelaar van RPA-software, een update over de wereld van RPA. Dit evenement behandelde alle belangrijke ontwikkelingen op het gebied van RPA, van de nieuwste versies van UiPath RPA-software tot tips en trucs voor process mining. Computrain, de enige officiële Nederlandse UiPath Learning Partner, was aanwezig met Programmadirecteur Patrick Kersten en Portfolio Manager Bert Kortenoeven. Wat zijn de opvallende RPA-trends en tips die zij hebben opgemerkt tijdens UiPath Together Amsterdam?

RPA neemt saai werk uit handen 
UiPath’s RPA-software automatiseert menselijke taken, zoals agendabeheer, het schrijven van rapporten en klantenservice. Op deze manier vermindert RPA de kans op fouten en verbetert het de efficiëntie van dergelijke werkzaamheden. RPA biedt daarmee een slimme oplossing voor het groeiende tekort aan geschoold personeel. Daarnaast neemt RPA repetitieve, saaie taken uit handen waardoor medewerkers meer tijd hebben voor werk dat menselijke input vereist. Met als positief gevolg dat het werkplezier aanzienlijk toeneemt.

Wat is process mining?
RPA-software ontwikkelt zich in twee richtingen: het automatiseert steeds meer repetitieve taken, zoals het valideren van formulieren of betalingsgegevens. Tegelijkertijd begint RPA-software steeds vaker te leren welke taken nog door mensen moeten worden uitgevoerd. Dit noemen we process mining. UiPath’s RPA-software is hier een voorbeeld van. Kersten legt uit hoe dit werkt: “Artificial Intelligence wordt steeds vaker geïntegreerd in RPA-software, waardoor de software zelflerend wordt. Hierdoor kan de software werkprocessen monitoren, analyseren en op basis daarvan leren en aanbevelingen doen. Met de informatie die RPA-software verzamelt en verwerkt, kan process mining-software identificeren welke taken RPA kan automatiseren.”

Wat is citizen development?
Een opvallende trend die tijdens UiPath Together Amsterdam werd besproken is de groei van ‘citizen development’. Wat betekent deze term precies? Als “citizen developer” heb je niet langer uitgebreide softwarekennis of ontwikkelvaardigheden nodig om software te bouwen. Dit geldt ook voor het ontwikkelen van RPA-software met UiPath. Waarom? “Ten eerste wordt steeds meer RPA-software “low code” of “no code”. Ten tweede worden de ontwikkeltools voor RPA en process mining-software van UiPath steeds gebruiksvriendelijker,” zegt Kortenoeven. Kortom, je hoeft geen IT-specialist of RPA-ontwikkelaar te zijn om zelf softwareoplossingen te creëren en repetitieve taken te automatiseren. Alles wat je nodig hebt, is basiskennis. “Dat betekent dat binnenkort iedereen op zijn eigen niveau een software en RPA developer kan worden.”

Hoe haal je alles uit RPA? Drie tips
Wil je het meeste halen uit jouw RPA- en process mining-software? Dan hoef je niet helemaal zelf het wiel uit te vinden. Hier zijn enkele handige tips van gebruikers die tijdens UiPath Together Amsterdam werden gedeeld. Deze tips komen van UiPath-gebruikers bij toonaangevende bedrijven zoals Heineken, NN Group en ASML.

Tip 1 – Begin klein
Begin met het toepassen van RPA op een specifiek onderwerp of proces. Hiermee creëer je snel een minimaal levensvatbaar product (MVP) waarmee je snel resultaten kunt behalen. Deze resultaten zijn van cruciaal belang om stakeholders te overtuigen van de toegevoegde waarde van RPA. In plaats van hen te vertellen wat de voordelen van RPA zijn, kunnen ze de voordelen met eigen ogen zien. Bovendien houd je de RPA software overzichtelijk en begrijpelijk, wat het mogelijk maakt om snel op te schalen als de situatie dat vereist.

Tip 2 – Werk samen
Bij de ontwikkeling van jouw RPA- en process mining-software is het van groot belang om de eindgebruikers, managers en partners te betrekken. RPA is namelijk een middel, geen doel op zich. Door samen te werken kunnen jullie de zakelijke doelstellingen identificeren en ervoor zorgen dat de RPA-software naadloos aansluit op deze doelstellingen.

Tip 3 – Zorg voor de juiste vaardigheden
Het is essentieel dat jouw organisatie beschikt over de juiste vaardigheden en competenties. Als je de benodigde bekwaamheden en certificeringen in huis hebt, kun je automatisering effectiever inzetten en optimaal profiteren van RPA. “Zowel UiPath partners als organisaties die zelf aan de slag willen met RPA doen er goed aan om eerst te inventariseren welke skills ze missen”, benadrukt Kersten. “Alleen als je mensen in dienst hebt die exact weten wat de mogelijkheden van UiPath zijn, kun je jouw klanten optimaal ondersteunen met RPA en process mining software.”

Wil  jij meer (bij)leren over RPA en process mining? Computrain biedt diverse trainingen, voor zowel beginners als ervaren professionals. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Training Robotic Process Automation en de Introduction to Robotic Process Automation.